Curriculum

Pieter Boulogne (°1982, Leuven) is professor Russische literatuur (KU Leuven), literair vertaler en sociaal tolk.

In 2000-2004 studeerde hij Oost-Europese Talen en Culturen in Leuven. Hij  was een semester lang student van de Sint-Peterburgse Staatsuniversiteit.

In 2004-2005 beëindigde hij zijn Academische Lerarenopleiding en doorliep hij een opleiding tot sociaal tolk in Brussel. In 2005-2006 verbreedde hij zijn filologische horizon met een Bachelorprogramma in de Franse en Italiaanse Taal- en Letterkunde. In hetzelfde jaar deed hij zijn eerste ervaringen op als zelfstandige vertaler en tolk.

In de periode 2006-2010 werkte hij als Leuvense doctoraatsbursaal, onder begeleiding van professor Emmanuel Waegemans, aan het literatuurhistorische proefschrift Het temmen van de Scyth. De Nederlandse receptie van F.M. Dostoevskij. Daarna hij een klein jaar lang coördinator was van het aan de KU Leuven opgerichte Centrum voor Russische Studies, dat toen door professor Tatjana Soldatjenkova (светлая ей память!) geleid werd.

Tussen 2012 en 2016 heeft hij veel les gegeven in domeinen als Russische taal, cultuur, literatuur en geschiedenis, aan allerlei instituten, waaronder de UAntwerpen, de KU Leuven en de UGent. Ook leidde hij een jaar lang sociaal tolken en vertalers op vanuit Kruispunt Migratie-Integratie. In 2016 werd hij aangesteld tot halftijdse professor Russische letterkunde aan de Leuvense slavistiek, die prompt ter ziele ging (al is er geen causaal verband). Tussen 2015 en 2019 gaf hij bovendien als gastprofessor aan de UGent Russische literatuur, moderne Russische cultuurgeschiedenis en Geschiedenis van Rusland.

Sinds oktober 2018 is hij directeur van CETRA, het Centre for Translation Studies van de KU Leuven. Tegenwoordig leidt hij aan de letterenfaculteit (campus Antwerpen) vertalers en tolken op. Op de campus Leuven geeft hij, binnen de masteropleiding Westerse literatuur, het vak ‘Russische literatuur: revolutie en reactie’ (van het slachtblok der rationalisering gegrist).

Zijn onderzoeksinteresses bevinden zich op het kruispunt van de descriptieve vertaalwetenschap en de literatuurgeschiedenis.

Voor uitgeverij Leesmagazijn vertaalde hij dichtwerk en essays van de Russische dichter/activist Kirill Medvedev (onder de titels Alles is slecht en Biopolitiek), een liefdesnovelle van Vsevolod Petrov (De Manon Lescaut van Tourdeille) en een filosofisch essay van Emanuele Coccia. Voor Perdu vertaalde hij expertimentele poëzie van Galina Rymboe. Voor B&L vertaalde hij een bundel verhalen van Aleksandra Boltovskaja, over haar cultuurschok als Russin in België: Hoe ik het plan van mijn moeder saboteerde en trouwde met een Belg. In het voorjaar van 2022 ging hij als docent literair vertalen aan de slag voor de Vertalersvakschool.

Hij is gecertificeerd als sociaal tolk in/uit het Russisch, het Frans en het Italiaans, en als sociaal vertaler in/uit het Russisch, uit het Frans en uit het Italiaans (waarop een stoflaag ligt).

Pieter Boulogne heeft een vader, een moeder, een zus, een lief, twee drie dochters, twee katten [Choucroute is dood] één kat twee een katten [Lili is erbij gekomen, maar Kapka is dood] en vier twee nul kippen [vos/marter?].

Hij woont in Wallonië. Vlamingen die op bezoek willen komen, laten zich vaccineren tegen buiktyfus en poliomyelitis.

Hij overweegt een stem op steunt de PVDA-PTB, maar en stemtde bij de volgende vorige verkiezingen Ecolo (op gemeentelijk niveau).

%d bloggers liken dit: