Alles is slecht maakt Filip De Bodt (t’Uilekot) nieuwsgierig en boos

Kirill Medvedevs Alles is slecht is opgemerkt door Filip De Bodt van vzw ’t Uilekot, een Oost-Vlaams cultuur-, jeugd- en actiecentrum dat zich bezighoudt met milieu, internationale solidariteit, jeugdwerking en cultuur:

“Bij Leesmagazijn verscheen het boek ‘Alles is slecht’ van de Russische anti-schrijver Kirill Medvedev. Bij het begin van het boek lees je dat het boek uitgegeven is zonder toestemming van de auteur. Medvedev was het bekrompen, egoïstische schijnwereldje van de Russische (kritische) literatuur beu en stopte met boeken uitgeven in 2003. Een jaar later zegt hij ook zijn copyright op.

De man heeft nog een blog en een facebookpagina waarop hij vooral zijn verfrissende onvrede uitschreeuwt tegen de dictatuur van Poetin en zijn vazallen. Voor Medvedev is de postcommunistische maatschappij in de Sovjetunie verrot. Het verzet van veel intellectuelen ertegen is slechts schijn of elitair: “Deze groep maakt deel uit van de nieuwe middenklasse…

De middenklasse die zich nu dan eindelijk in Rusland heeft ontwikkeld, blijkt niet borg te staan voor de algemene welvaart. De basis van deze middenklasse is een neurotische burgermassa, besmet met sociale en etnische xenofobie, die zich agressief vastklampt aan haar eigen welvaart, bereid om alles op te offeren om die te behouden, zelfs haar eigen vrijheid. “ Hij heeft het gehad met de bedekte kritiek tijdens literaire avonden en bijeenkomsten van intellectuelen.

Medvedev schrijft verder op zijn blog en wordt activist. Hij richt een eenmanspartij op, de Socialistische Beweging Vperjod en een eigen Vrije Marxistische Uitgeverij waarbij hij westerse marxistische auteurs als Paolo Pasolini, Herbert Marcuse, Ernest Mandel, Daniel Bensaïd of Alain Badiou vertaalt. Daarnaast treedt hij regelmatig op met zijn eigen band Arkady Kots, vernoemd naar de Russische dichter die de Internationale in het Russisch vertaalde.

Medvedev gaat in zijn eentje protesteren aan de Russische televisietoren en krijgt daar last met de politie. Als de bekende Rus Kaljagin Bertold Brecht opvoert staat hij opnieuw voor de deur. Een bourgeois als Kaljagin moet Brecht niet gaan naasten, zegt hij: “Denk je soms dat Brecht je tante is?

Onze Medvedev is van de generatie van de bekende feministische groep Pussy Riot en hanteert dezelfde provocante strategie. Hij schudt de goegemeente eens goed door mekaar. In dit bundel publiceert hij gedichten, essays en verslagen van de acties die hij organiseert.

Zijn gedichten dragen de vrije versvorm en zijn vrij rauw, geschreven en op papier gezet zonder al teveel eindredactie. Ze worden regelmatig vergeleken met die van Charles Bukowski. De kern van zijn werk zit in zijn essays waarbij hij de Russische maatschappij haarfijn fileert en de hypocrisie ervan bloot legt. Wie wat wil leren kennen van de zeldzame dissidente scene in Rusland moet dit boekje lezen.

Bovendien geeft Medvedev blijk van een bijzonder ruime cultuur en politieke kennis op wereldvlak. Zijn boek maakt nieuwsgierig, boos en geeft hoop. Of zoals Johan De Boose het zei in de poëziekrant: ‘Medvedev for president!”


Alles is slecht

Kirill Medvedev. Alles is slechtLeesmagazijn. 314 p. ISBN 978-94-91717-09-3. € 19,95. Vertaling uit het Russisch door Pieter Boulogne. Met een inleiding door Keith Gessen, vertaald uit het Engels door Menno Grootveld. Eindredactie door Frank Keizer. Omslag ontworpen door Connie Nijman. 

‘Ontwapenend alledaags’ – Jeroen Zuallaert, Knack

‘Inspirerend’ – Arjen van Veelen, NRC Handelsblad

‘Haast bezwerend’ – Claudia Zeller, Absint

‘Griezelig relevant boek’ – Mark Cloostermans, Boekblad

‘Sterke poëzie’ – Maarten Buser, Literair Nederland

‘Wie Rusland beter wil proberen te begrijpen moet zeker Alles is slecht lezen.’ – Wim Brands, VPRO Boeken 

‘Een boeiende selectie van de gedichten en essays van een onversneden idealist’ – Erik Ziarczyk, De Tijd

‘Zeer de moeite waard’  – Willem G. Weststeijn, Tijdschrift voor Slavische Literatuur

‘Dit boek leest als een openbaring’ – Gie Goris, MO*

‘Mooie en tot denken aanmoedigende essays’  – Jesse van Amelsvoort, 8WEEKLY

‘Een harmonieus geheel van gedichten, essays en acties’, ‘Het beste boek van 2014′ Obe Alkema, Tzum literair weblog

‘Liefhebbers van Bukowski of auteurs van de beat-generatie kunnen hun geluk niet op’ – Annelies Omvlee, Cutting Edge

‘Zwarte, alarmerende humor’ – Griet Menschaert, Gonzo (circus)

‘Een onherroepelijke strijdkreet van een rebelse overlever, die zijn inkt heeft vermengd met buskruit’ –Tommy van Avermaete, Irrealisten.blogspot.nl

‘Kirill Medvedev kent u van Alles is slecht’ – Gaea Schoeters, De Standaard der Letteren

‘Voor de geinteresseerden in de politiek van Rusland zeker een must’ – Hati Bell

‘Dikke aanrader’ – Martinus Bender, Avier (Onafhankelijk Literair Vlugschrift)

‘Een zegen voor de literatuur, niet alleen voor de Russische’ – Johan de Boose, Poëziekrant

‘Een onthutsend portret van een hopeloos land’ – Michel Krielaars, NRC Handelsblad Boeken

‘Alles is slecht maakt nieuwsgierig, boos en geeft hoop’ – Filip De Bodt, t’Uilekot

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: